Miért 108 Jóga?

Mert MINDEN benne van. A 108 misztikus egységszám, jelenléte minden körülmények között kedvezően hat.

Minden

Semmi

Végtelen

Miért 108 Jóga?

108 a titokzatos szám, melynek számtalan területen nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az 1-es szám jelenti a legfensőbb Igazságot, az egységet, a 0 jelképezi a kört, a tökéletességet, a spirituális gyakorlat teljességét, egyben az üresség és teljesség szimbóluma, mindennek a hiánya és mindennek a jelenléte. A 8-as szám jelenti az örökkévalóságot, a végtelenséget.

 

 

 

A csillagászatban…

A Nap és a Föld közötti távolság pontosan 108-szor akkora, mint a Nap átmérője. A Hold és a Föld közötti távolság is pontosan 108-szor akkora, mint a Hold átmérője. A Nap átmérője 108-szor nagyobb a Földének. Az asztrológiában 12 ház és 9 bolygó van, melyeknek szorzata 108.

 

 

 

A matematikában…

A 108 fokos szög különleges tulajdonsággal bír: két egyenes vonal, amely két pontot egy kör körvonalán 108 fokos szögben kapcsol össze (amely a valóságban egy 10 hegyű csillag egyik oldala) és amely körnek a sugara az aranymetszés arányainak felel meg. A Pentagon minden egyes belső szöge is 108 fokos, és a pentagon bizonyítottan az Aranymetszés szabályának a megtestesítője. Az 5 ágú csillag és a pentagon egyik oldala közötti arány az Aranymetszés. Tehát a 108-as szám és az Aranymetszés között szoros összefüggés van. Az aranymetszés pedig nem más jelképez, mint a természet teremtő erejét, azaz a teremtés és újrateremtés folytonos spirálját.

 

 

 

Az életünkben…

Az ayurvéda szerint 108 marma pont, vagyis érzékeny pont van a testünkben, mely megfelelő érintéssel gyógyító pontként hat. A harcművészetekben ugyanezen pontok ütésével egy megfelelően képzett harcos akár ölni is tud. A kínai orvoslás szerint is 108 meridián hálózza be testünket. Az érzések számát is 108-ra teszik, melyek három részre tagolva jelenítik meg a múlttal, jelennel és jövővel kapcsolatos érzéseinket.

 

 

 

A jógában…

Patanjali a jóga alapművének számító Jóga-szútrákban 8 lépcsőben határozza meg a jóga útját. Az ősi, védikus irodalomban 108 Upanisad van, a málán 108 szem van. A napüdvözletet 108-szor elvégezve erőteljes testi és lelki pozitív átalakító hatása van. 108-szor zengetve az OM vagy más mantrákat megtapasztalható a mantrák gyógyító ereje.

 

 

 

Számunkra…

A 108-as számhoz kapcsolódóan a jóga nekünk egy titokzatos erő, mely a teljességet az ürességet és a végtelenséget egyaránt jelképezi. A jóga feltölt életerővel, testi és lelki szinten is rugalmasságot és stabilitást ad. Folyamatos kihívások elé állít, hiszen a mindennapos gyakorlás vasakaratot igényel. Fenntartja a kíváncsiságot, hogy a jóga végtelen tárházából minden nap valami újat tapasztaljunk meg.

 

 

 

 

 

„Aki rendszeresen jógázik, nem áldozata, hanem mestere lesz a körülményeknek és az időnek. A jógázó azért él, hogy szeresse és szolgálja a világot. Ez az élet lényege. Béke bent és béke kint, béke az egyénben, a család egységében, a társadalomban és az egész világon.” B.K.S. Iyengar

2017 • 108 JÓGA  •  All Rights Reserved