Iyengar Jóga

Az Iyengar Jóga  (ejtsd “ájengár”) a hatha jóga egyik módszere, a 95 éves koráig gyakorló és aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban és 2014. augusztus 20-án hagyta el fizikai testét.

 

Egyik legfőbb műve, a Jóga új megvilágításban, ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira, bölcseleteire épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és több mint 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

A módszer rendkívül precíz és intelligens. Biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző segédeszközök használatával az egyéni adottságokhoz alkalmazkodva. A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.

 

Az Iyengar jóga nemzetközi szinten is az egyik legalaposabb képzés, hiszen a vizsga letételéhez minimum 5 év metódus szerinti gyakorlás és oktatóképzésben való részvétel szükséges. Sikeres vizsga letétele után válhat valaki Iyengar Jóga oktatóvá, a Magyarországon tanító Iyengar jóga oktatók mind a Magyar Iyengar Jóga Szövetség tagjai is. A szövetség jelenlegi elnöke oktatónk, Vajai Szabolcs. Az oklevelet évente meg kell újítani továbbképzéseken való részvétellel, illetve a vizsgarendszer hierarchiája biztosítja azt a minőséget, mellyel a tanítványok nap mint nap találkoznak az Iyengar jóga foglalkozáson.

 

A metódus az ászanákon keresztül indul, de már kezdettől átszövi az „astanga jóga” mind a 8 ága: jáma, nijáma, ászana, pránajáma, prathjáhára, dhárana, dhjána és szamádhi. Az ászanákat alaposan, precízen és progresszív módon tanítja, kezdetben az ászanák formája a cél, azonban a pózok folyamatosan fejleszthetők egyre szabadabb légzést, csendesebb elmét és idegrendszert eredményezve. Az ászanákat egyfajta egyvonalúság mentén tanítja, a bizonyos testrészek meghatározott vonalak mentén való pozícionálása segíti a testet, hogy optimálisabb helyzetet nyerjen. A korrigált fizikai test lehetővé teszi a belső szervek igazítását és a légzés szabadabb áramlást, végső soron az idegrendszer elcsendesedését. Fontos, hogy a tanítványok az órákon folyamatos visszacsatolást, egyéni igazítást kapnak.

 

Az Iyengar jóga hatásai:

• erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt eredményez;

• integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását;

• utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt;

• esetenként segédeszközöket használ (pl. takaró, tégla, öv, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásából és hogy a pózokat hosszabb ideig kitartva további hatások kerüljenek előtérbe

• biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít;

• a foglalkozásokon egyéni javítás és visszacsatolás történik

 

Az Iyengar jógát mindenkinek ajánljuk, akit érdekel a jóga és szeretné a testet egészségesen, az elmét csendesen, élesen és éberen tartani.

 

Forrás: www.iyengar.hu

 

 

2017 • 108 JÓGA  •  All Rights Reserved