Vajai Szabolcs

minősített okleveles jógaoktató, jógaterapeuta

Hogy mi vonzott a jógához? Őszintén? Nem vonzott, hanem vonszolt... A feleségem.

Az addigi életemet átszőtte a sport. Fociztam heti 6-7 alkalommal, teniszeztem, fallabdáztam, síeltem. Mozogtam, amikor csak tehettem. Mindemellett napi 8-10 órát ültem egy irodában az íróasztal mögött. Ezen tényezők „természetes” következményeként egyre merevebb lett a testem, lassan az előrehajlás a cipőfűző megkötéséhez is nehézséget okozott. Elkezdtek jönni a folyamatos apróbb sérülések, izomhúzódások és a rossz tartás miatti hátfájások. Szerencsére a feleségem rábeszélt, hogy elmenjek életem első jógaórájára ami ellen eleinte kézzel-lábbal tiltakoztam. Előítéleteim voltak úgy, hogy igazából nem is tudtam, hogy valójában mi az, hogy jóga. Férfiként jógaórára járni...?!? Na neeee! Ez női sport! Különben sem vagyok elég laza hozzá! TÉVEDTEM, nagyot tévedtem! Az óra teljesen más volt, mint ahogy korábban elképzeltem.

Mint kiderült, a hajlékonyság nem volt előfeltétel... következmény lett. Szinte az életemért küzdöttem végig, vagyis a merev testemmel „birkóztam”. Mivel már az első alkalom után jobban éreztem magam, elmentem a következő órára is és a következőre meg a következőre. Innentől kiartóan jártam. Majd otthon is elkezdtem gyakorolni. Jött egy olyan szabadságérzet a testemben, amelyet előtte nem tapasztaltam. És ez nagyon tetszett. Folyamatosan, egyre jobban éreztem magam. A testi kötöttségek, merevségek oldódásával és lazulásával a mentális kötöttségek is egyre jobban oldódtak. Feltöltött és azóta is mindig feltölt energiával. Jól kiegészít minden más sportot. Ezért csinálom. Ilyen egyszerű. Persze mégsem, mert a testi feszültségek oldódásával jön minden más is. Kíváncsi vagy rá? Próbáld ki! Nincs mit veszítened!

 

Az Iyengar jóga oktatóképzést 2016-ban kezdem el Trapp Laci és Veres Móni irányítása alatt. 2019-ben sikeresen levizsgáztam Intro II szinten (ami azóta LEVEL 1). Ez után tovább folytatva a tanulmányokat, 2022-ben sikeres LEVEL 2 vizsgát tettem. 2023 januárjában a magyar Iyengar Jóga Szövetség elnökévé választottak.

 

Az Iyengar jóga elkötelezett híveként nagy figyelmet fordítok a precizitásra, a gyakorlatok helyes és biztonságos végrehajtására. A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.

 

Szükség esetén az órán hevedereket, fatéglákat és egyéb eszközöket használunk, hogy minden gyakorló az aktuális állapotát figyelembe véve tudjon gyakorolni és ezáltal fejlődni.

 

 

Tanulmányok:

 

2019 - 2022 LEVEL 2 Iyengar oktatóképzés majd vizsga

2016 - 2019 LEVEL 1 Iyengar oktatóképzés majd vizsga

2017 - Bene Máté Zoltán - Gerincterápia jógával

2017 - Bene Máté Zoltán – A gerinc és az ízületek összefüggései

2015-2016 - Jógaterapeuta - Magyar Jóga Akadémia

2014-2015 – Minősített okleveles jógaoktató – Magyar Jóga Akadémia

Tagság:

 

2023 – Elnök, Magyar Iyengar Jóga Szövetség

2019- tag, Magyar Iyengar Jóga Szövetség

2017 • 108 JÓGA  •  All Rights Reserved